Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Classification - 1 For Govt. Exams JKPSC/J AND K BANK /JKBOSE/JKSSB (in Hindi)
436 plays

More
In thid lesson i have discuss about part 1 classification

Mohammad Irfan Lone
I Was Born In Kashmir in 1995. Engineer by Education Educator by Profession Youtuber by Passion

U
Unacademy user
sound is slow , please volume increase
thanks sir.. I want more videos on reasoning topic..
A/A sir please give some lectures on SKIMS recturiment 2018 .
  1. LOGICAL REASONING: CLASSIFICATION PROBLEMS FOR GOVTEXAMS (JKPSCIJ & K BANK/JKSSB ASPIRANTS) BY Mohammad Irfan Lone Una https://unacademy.com/user/Uniquel. rfa cedemy Profile an unacademy


  2. CLASSIFICATION -PART I unacad emy


  3. Which word does NOT belong with the others? A) Curd .B) Butter .C) Cheese D) Oil .E) Cream Ans:- ( D) .Exp:- All except the Oil are produc unscademy of Milk.


  4. . A) Rose B) Lotus .C) Marigold D) Lily .E) Tulip Ans:- (B) Exp:- Here all except Lotus are flowers ,which are grown on Land ,While Lotus is a Water Flower.


  5. A) Pistol .B) Sword .C) Gun .D) Rifle .E) Cannon Ans:- (B) Exp:- All except sword are fire- arms.


  6. A) Mosque .B) Church .C) Monastery .D) Temple .Ans:- (C) .Exp:- Here all except Monastery are places of worship, .While monastery is a place where monks stay


  7. . A) Poland . B) Greece .C) Spain .D) Italy E) Korea . Ans:- (E) Exp:-All except Korea are European Countries,While Korea is Asian Country.


  8. A) Copper . B) Tin .C) Brass D) Platinum E) Zinc .Ans:- C) Exp:- Here all except Brass are Metals while Brass is . an Alloy.


  9. A) Gangtok B) Singhbhum .C) Hyderabad .D) Chennai Ans: B) Exp:- All Except Singhbhum are capitals for states of India.


  10. A) Canoe B) Igloo . C) Yacht D) Dinghy . E) Raft . Ans:- (B) Exp:- All Except Igloo are types of boats while Igloo is a kind of house in polar region


  11. . A) Deck . B) Quay . C) Stern D) Bow . E) Mast . Ans:- (B) Exp:- All except Quay are parts of ship.


  12. A) Skull B) Appendix C) Pelvis D) Fibula E) Vertebra Ans:- (B) Exp:- All Except Appendix are bones while Appendix is . an Organ


  13. .A) Orange . B)Jack fruit .C) Apple D) Strawberry E) Banana Ans:- D) . All except Strawberry is the fruit which has the .seeds inside the fruit, while strawberry has the seeds . outside the fruit.


  14. . A) Inch . B) Foot . C) Yard D) Quart E) Meter Exp:- All except Quart are the Measuring distances.


  15. A) Potassium . B)Silicon C) Zirconium . D) Gallium . E) Germanium Ans:- (A) Exp:- All except Potassium are metal used in semiconductors . devices


  16. A)Sleet .B) Fog .C) Hailstone D) Vapour .E) Mist Ans:- (D) Exp:- All except Vapour are different forms of Precipitation


  17. A) Raid . B) Attack .C) Asault .D) Defence .E) Ambush Ans:- (D) Exp:- All except defence are forms of attack.


  18. A) Tomato . B) Cucumber .C)Peas .D) Cabbage E) Potato Ans:- (E) Exp:- All except potato can be eaten raw.


  19. A) Table . B) Cupboard . C) Chair D) Sofa E) Paper weight Ans:- (E) Exp:- All except paper weight are items of furniture.


  20. THANK YOU