Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Expected mcqs on Geography of J and K(In hindi) For JKSSB Exams
138 plays

More
In this video i have discuss abt expected mcq questions in geography of j and k

Mohammad Irfan Lone
I Was Born In Kashmir in 1995. Engineer by Education Educator by Profession Youtuber by Passion

U
Unacademy user
  1. LESSON 9 TOPIC:-Expected MCQ'S on Geography of J&K Unacedemy Profile -https:l/unacademy.com/user/Uniquel rfaan


  2. 1. The Indian state of Jammu and Kashmir consists of three divisions: Jammu, Kashmir Valley and Ladakh, and is further divided into districts 35 20 Ans:-22 Explanation:- Srinagar is the summer capital, and Jammu is the winter capital.


  3. 2. , also known as "Little Tibet", is renowned for its remote mountain beauty and Buddhist culture. Gulmarg Ladakh Sonmar ANS:-Ladakh


  4. 3 ....founded the city of Jammu, named after the Hindu goddess Jamwa Mata, south of the Pir Panjal range. Gulab Singh Ramchandra I HariSingh ANS:- Ramchandra I


  5. 4. The hill stations of Gulmarg in the Indian state of Jammu and Kashmir lies on........ ranges Pir Panjal Range Aravalli Range Langpangkong Range ANS:- Pir Panjal Range


  6. 5. 5:Gulmarg (or "Meadow of Flowers") is a town, a hill station and a notified area committee in district in the Indian state of Jammu and Kashmir. Kupwara Baramula Poonch Ans:- Baramulla


  7. 6. ......Town is situated in the centre between Srinagar and Baramulla and is surrounded by villages like Palhalan, Nihalpora Hanjiwera Zangam, Sherpora, Sonium and Yall Dras Pattan Udhampur ANS:- Pattan


  8. 7. The Kargil War was fought between India and Pakistan in which year? 1999 1995 1997 Ans:- 1999


  9. 8, , connecting Srinagar to Leh, cuts through Kargil. This highway is typically open for traffic only from Jun to mid-November due to heavy snowfall at the Zoji La, but in recent years it has been opened before June. National Highway 1B National Highway 1D National Highway 1C ANS:- 1D


  10. 9. Historically, the region included the Baltistan (Baltiyul) valleys, the Indus Valley, the remote Zangskar, Lahaul and Spiti to the south, Aksai Chin and Ngari, including the Rudok region and Guge, in the east, and the Nubra valleys to the north. It lies between the Kunlun mountain range in the north and the main Great Himalayas to the south, inhabited by people of Indo-Aryan and Tibetan descent.lt is one of the most sparsely populated regions in Kashmir.Name it? Anantnag Ladakh Katra ANS:- LADAKH


  11. 10...,traditional smal wooden boats, and houseboats are a common feature in various lakes and rivers across the Valley. Shikaras Coracles Dinghies ANS:- SHIKARAS


  12. 11. Click wrong option? The Siachen Glacier, although under Indian military control,lies under the administration of the state of Jammu and Kashmir. The Constitution of India does not allow people from regions other than Jammu and Kashmir to purchase land in the state. The Dumhal is a famous dance in the Kashmir valley, performed by men of the Wattal region. The womern perform the Rouff, another traditional folk dance. ANS:- A


  13. 13. The whole of Ladakh was under the administration of Leh until July 1,, when Kargil and Ladakh administrative districts were created. Religion has been a source of grievances between Buddhists and Muslims since the late 20th century and was a contributer to this division. 1960 1999 1979 Ans:- 1979


  14. 16. Click wrong option. Indian Railways is undertaking construction of the world's highest railway bridge over the Chenab river between Katra and Laol in Jammu and Kashmir. Chenab river is also Chandrabhaga. The Chenab joins the Indus at Skardu, Pakistan. Ans C Explanation :-The Chenab then joins the Indus at Mithankot, Pakistan


  15. 18.. ..........s known for centuries as the 'land of passe Ladakh Rajouri Doda Ans:- Ladakh


  16. 19. :National Highway 1C (NH 1C) is a short Indian National Highway entirely within the state of Jammu and Kashmir. NH 10 runs only for a distance of... km between Domel and Katra. 50 28 Ans:- 8 km


  17. 20. The main river of Ladakh is ...........,.which flows in a no west direction between Ladakh and Zanskar ranges.lt is join by several major rivers like Zanskar,Suru and Shayok before reaches Pakistan. th- ed Beas Indus Satluj Ans:- Indus


  18. 21. Shri Mata Vaishno Devi University (SMVDU) is a public university near the town of Katra in the........ District of Jammu and Kashmir in India. Reasi Doda Rajouri Ans:- Reasi