Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Geography 2010 Prelims: General Studies Previous Year Questions (in Hindi)
277 plays

More
In This lesson i have discuss geography 2010 prelims previous year paper

Mohammad Irfan Lone
I Was Born In Kashmir in 1995. Engineer by Education Educator by Profession Youtuber by Passion

U
Unacademy user
thanku dear mam
Sujata
a year ago
🙂🙂🙏
sir aapne 2nd question ka answer galat bataya hai
  1. ANALYSIS & SOLUTION OF PREVIOUS YEAR QUESTIONS IN COMBINED COMPETITIVE (PRELIMINARY)EXAMINATION, 2010 FROM GENERAL STUDgRSherKpg RAS) Lone Unacedemy Profile unscodey http/unacademy.com/userUniguel rfaan


  2. GEOGRAPHY 2010 PRELIMS: GENERAL STUDIES PREVIOUS YEAR QUESTIONS (JKPSC KAS) unacad emy


  3. The expression of earliest volcanic activity in India is found in (A) Dalma Hill of Bihar (Now Jharkhand) (B) North Western Deccan Plateau .(C) Buldona District of Maharashtra .(D) Kumaon Hill Region .Ans:- A


  4. Which of the following regions has the highest variability of rainfall? (A) Eastern U.P. . (B) Meghalaya (C) Gujarat .(D) Kerala Coast Ans: C


  5. The drainage of the eastern hills is of: (A) Trellis type (B) Radial type (C) Dendritic type .(D) None of the above ANS:-C


  6. Which of the following cities in Gujarat is famous for Zari production ? (A) Surat . (B) Rajkot . (C) Ahmedabad . (D) Dwarka ANS:-A


  7. Which government agency is responsible for mapping and exploration of minerals in India? (A) Survey of India . (B) School of Mines (C) Mineral Survey of India (D) Geological Survey of India . ANS:- D


  8. Mixed farming, a practice used for restoring soil fertility, consists of: (A) Sowing two or more crops in mixture in the same field . (B) Different crops at regular succession on the same piece of land (C) Leaving the field without any crop (D) None of the above ANS:- B


  9. Which State in India is more important for antimony? . (A) Jharkhand . (B) Maharashtra . (C) Sikkim (D) Punjab ANS:- A


  10. . Which crop is specially prone to the disease called smut? . (A) Rice (B) Bajra . (C) Barley . (D) Wheat ANS:- D


  11. What is the ideal temperature for cultivation of wheat? . (A) 15 C to 20 C (B) 10 C to 15 C . (C) 20 C to 30 C . (D) 20 C to 25 C ANS:- D


  12. Which State is known as India's Spice Garden? . (A) Kerala . (B) Karnataka .(C) Bihar . (D) Mumbai ANS:- A


  13. Dakshin Gangotri is . (A) A place in Andhra Pradesh (B) Hill Station in Tamil Nadu . (C) Unmanned Station in Antarctica (D) Origin of river Godavar ANS:-C


  14. . Which among the following is the world's largest gulf? . (A) Gulf of Panama (B) Gulf of Dariern . (C) Gulf of Alaska . (D) Gulf of Mexico ANS:- D


  15. First Tidal Power plant was built in (A) Russia (B) France .(C) U.S.A. (D) Germany ANS:- B


  16. Which volcanic eruption is known as the "Lighthouse of the Mediterranean" ? (A) Mt. Krakatoa . (B) Mt. Stramboli . (C) Mt. Pelee (D) Mt. Vesuvius